“Ik heb het altijd wel GEWETEN, maar nooit gedurfd”.


“Ik heb het altijd wel GEWETEN, maar nooit gedurfd”.

“Ik heb het altijd GEWETEN, alleen nooit GEDURFD”

 

Tijdens een coachingsgesprek met een directeur van een productiebedrijf werd al snel duidelijk dat de ratio het soms ‘wint’ van het intuïtieve weten.

 

De aanvankelijke behoefte om een nieuw softwarepakket aan te schaffen werd uitgesteld /afgesteld omdat

  • het moeilijk financieel te verantwoorden was (wel kosten maar hoe onderbouw je het rendement)
  • het wellicht veel tegenstand zou oproepen omdat er nieuwe scholing (en dus tijd) aan te pas zou komen
  • er zich teveel mensen mee zouden gaan bemoeien …

De problemen met het huidige pakket bleven echter volhouden, de ergernis bleef groeien en na jaren was de concurrent hen een stap voor doordat die wél de beslissing nam en sneller aansluiting vond bij potentiele klanten.

In mijn gesprek met de directeur kwam de vraag aan de orde of er ergens in haar denkproces een moment is geweest waarop ze een overtuiging had dat ze een andere beslissing had willen nemen. “Direct bij het begin”: was haar reactie, “ik was ervan overtuigd, maar kon er niet de juiste woorden en argumenten voor vinden, maar wist zeker dat het een goede beslissing was, om het pakket wél aan te schaffen. Uiteindelijk niet gedurfd, jammer!”

Het is een voorbeeld van intuïtief management waarbij de overtuiging/de intuïtie  een vorm van WETEN is die gevolg kan worden omdat het een juiste keuze is. Het je later laten beïnvloeden door rationele zaken, is niet heiligmakend gebleken.

 

Kijk eens terug op situaties die je hebt meegemaakt waarin in zo uitkwam. Hoe vaak bleek de intuïtie de beste raadgever? Heel vaak, vermoed ik.

14-06-2015, Marcel Dullaart